علی آباد؛ لشکرگاه غزنویان
به گزارش مجله عطر یاس، علی آباد جنوبی نام یکی از محله های منطقه16 است که در مرکز این منطقه واقع شده است. این محله بین محله های بعثت، خزانه بخارایی و تختی واقع شده است.

برخلاف بسیاری از محله های جنوب پایتخت که بیشتر آنها پیشینه و قدمت چندانی ندارند، سابقه سکونت در این محله به قرن ها قبل برمی گردد. درباره تاریخچه این محله گفته شده که علی آباد حدود 200سال قبل آبادی خوش آب و هوایی بوده و در تاریخ آمده است که وقتی امیرمسعود غزنوی پسر محمود غزنوی برای تسخیر شهرری و بیرون آوردن آن از دست آل بویه حرکت کرد، علی آباد را که روستای کوچکی در نزدیکی ری بوده لشکرگاه خود قرار داد. اما کاوش های صورت گرفته بیانگر این نکته است که قدمت زندگی در این محدوده قبل از دوره غزنویان بوده است چراکه سفالینه های به دست آمده از این محله نشان می دهد قدمت زندگی انسان در این محله به حدود هزار سال قبل می رسد.
این محله محدوده ای زراعی بوده که در آن انواع صیفی، غلات، سبزی و... کشت و آب موردنیاز زمین های کشاورزی به وسیله شبکه به هم پیوسته قنات تأمین می شده است. تمامی قنات های علی آباد به مرور زمان و در اثر اجرای انواع پروژه های عمرانی از بین رفت و اکنون فقط یک رشته قنات باقی مانده که به آن پمپ آب می گویند. در زمان قاجاریه به این آبادی، علی آباد مجدالدوله می گفتند چراکه بیشتر زمین های آن متعلق به مهدی قلی خان مجدالدوله (دایی ناصرالدین شاه) بوده است. در زمان پهلوی همچنان مالکیت این محدوده دراختیار وابستگان به دربار بود. در زمان پهلوی دوم این آبادی به تهران افزوده شد. وجود ریل راه آهن و بافت قدیمی جزو مهم ترین مسائل اهالی محله است و بناهای نوساز بیشتر در شهرک های تازه تأسیس دیده می گردد.
منبع: همشهری آنلاین