طرز تهیه پلو بندری با 2 روش متداول
به گزارش مجله عطر یاس، پلو بندری نوعی غذای تند جنوبی با رنگ و لعابی اشتها برانگیز است که معمولا با تن ماهی تهیه می شود. برای طرز تهیه پلو بندری ابتدا تن ماهی را بجوشانید. سپس آن را با مخلوط سیر، پیاز و ادویه تفت دهید و رب گوجه و شوید خرد شده را به آن اضافه کنید. حالا اجازه دهید این مخلوط با مقداری کمی آب ریزجوش بزند. در ادامه برنج را به صورت کته بپزید و مخلوط تن ماهی را به آن اضافه کنید و دم بگذارید. برای طرز تهیه پلو بندری با گوشت هم باید گوشت را با سیر، پیاز و ادویه بپزید و نخود پخته شده را با لیموعمانی و سیب زمینی به آن اضافه کنید. سپس برنج خیس خورده را داخل مخلوط گوشت بریزید و وقتی آب آن کشیده شد، مقداری ادویه پلویی اضافه کنید و پلو بندری را دم بگذارید. پیشنهاد می کنیم در کنار این غذا سالاد تن ماهی را هم امتحان کنید.

در ادامه جدول مشصات غذایی پلو بندری را با هم می بینیم:
پلو بندری | |
تعداد نفرات | 5 نفر |
زمان آماده سازی | حدود 20 دقیقه |
زمان پخت غذا | 1 ساعت |
اندازه سختی | میانه |
طرز تهیه پلو بندری به روش سنتی
بیشتر افراد طعم تن ماهی را دوست دارند؛ بنابراین اگر می خواهید مورد جدیدی را به فهرست غذاهایی که با تن ماهی درست می شوند، اضافه کنید، پلو بندری با تن ماهی پیشنهادی ویژه است. این غذا یکی از غذاهای محلی خوزستان و هرمزگان محسوب می شود که می توانید آن را به فهرست طرز تهیه انواع پلو مخلوط که تا به حال می شناختید، اضافه کنید. طعم غالب پلو بندری تند است، اما می توان اندازه این تندی را با توجه به ذائقه افراد تعدیل کرد.
مواد لازم برای تهیه پلو بندری
مواد اولیه برای درست کردن پلو بندری به شرح جدول زیر است:
مواد لازم | اندازه مورد نیاز |
برنج محلی | 4 پیمانه |
تن ماهی | 2 قوطی |
پیاز بزرگ | 2 عدد |
سیر درشت | 3 حبه |
گوجه فرنگی میانه | 3 عدد |
فلفل سبز تند میانه | 2 عدد |
شوید تازه خردشده | 1 لیوان بزرگ |
زعفران دم کرده | 3/1 فنجان |
زردچوبه | 1 قاشق مرباخوری |
پودر تخم گشنیز | نصف قاشق چای خوری |
ادویه ماهی | 1 قاشق مرباخوری |
ادویه پلویی | 1 قاشق مرباخوری |
نمک، فلفل سیاه و فلفل قرمز | به اندازه لازم |
آب و روغن مایع | به اندازه لازم |
مراحل دستور پخت پلو بندری
برای تهیه این پلوی خوش عطر و بوی جنوبی، مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: ابتدا تن ماهی را برای مدت 20 دقیقه با اندازهی آب بجوشانید. در این فاصله سیر و پیازها را بشویید و پوست بگیرید. سپس هر دو را به صورت نگینی خرد کنید و کنار بگذارید.
- مرحله دوم: تابه ای مناسب را روی شعله قرار دهید و داخل آن اندازهی روغن بریزید تا داغ شود. سپس پیازهای نگینی شده را داخل روغن تفت دهید و وقتی سبک و طلایی شدند، سیرها را هم اضافه کنید.
- مرحله سوم: وقتی عطر سیر بلند شد، زردچوبه را هم اضافه کنید و چند ثانیه دیگر تفت دهید. حال فلفل سبزهایی را که شسته و خرد کرده اید، در تابه بریزید.
- مرحله چهارم: کمی بعد، تن ماهی را باز کنید، روغن آن را بگیرید و گوشت ماهی را داخل تابه بریزید و با بقیه مواد تفت دهید.
- مرحله پنجم: 2 تا 3 دقیقه بعد، تمام ادویه های لازم از قبیل ادویه ماهی، ادویه پلویی، تخم گشنیز و… را هم داخل تابه بریزید و خوب هم بزنید تا همه مواد با هم ترکیب و بوی خامی ادویه ها گرفته شود.
- مرحله ششم: حالا گوجه هایی را که از قبل شسته و پوست گرفته اید، به صورت خیلی ریز خرد کنید و داخل تابه بریزید.
- مرحله هفتم: در ادامه طرز تهیه پلو بندری لذیذ، شوید تازه خرد شده و یک لیوان آب را به مواد تابه اضافه کنید.
- مرحله هشتم: اجازه دهید آب به مدت 5 دقیقه با بقیه مواد ریزجوش بزند. پس از آن حرارت را خاموش کنید.
- مرحله نهم: حالا 5 تا 6 لیوان آب را همراه اندازهی نمک داخل قابلمه ای مناسب بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید تا بجوشد.
- مرحله دهم: برنج را بشویید و داخل آب جوش بریزید. پس از اینکه 3/2 آب به خورد برنج رفت، مواد تابه را به برنج داخل قابلمه اضافه و به آرامی آنها را با هم مخلوط کنید.
- مرحله یازدهم: اندازهی زعفران هم به برنج اضافه کنید و آن را خوب هم بزنید. سپس پلوی مخلوط را به صورت کله قندی وسط قابلمه جمع کنید و درب قابلمه دم کنی بگذارید. شعله هم باید ملایم باشد.
سرو این غذا در کنار ترشی بندری اصیل یا ترشی انبه، طعم غذای جنوبی شما را کامل می کند.
طرز تهیه پلو بندری با تن ماهی و ته دیگ نان یا سیب زمینی
اگر ته دیگ نان یا سیب زمینی را به ته دیگ برنجی ترجیح می دهید، مطابق روش زیر عمل کنید:
- مرحله اول: مواد مخلوط برنج را طبق روش بالا آماده کنید و برنج را به حالت نیم پز درآورید. سپس مواد داخل تابه را با برنج مخلوط کنید و خوب هم بزنید.
- مرحله دوم: برنج مخلوط را در ظرف دیگری بریزید و قابلمه آن را بشویید. سپس قابلمه را روی حرارت قرار دهید و وقتی خشک شد، کمی روغن در آن بریزید.
- مرحله سوم: نان یا حلقه های سیب زمینی را کف قابلمه بچینید و روی آن یک لایه برنج مخلوط بریزید.
- مرحله چهارم: در ادامه چند قاشق زعفران دم کرده روی لایه برنج بریزید و بدون هم زدن، یک لایه دیگر برنج مخلوط بکشید. همین روال را تا تمام شدن مواد ادامه دهید.
- مرحله پنجم: اجازه دهید چند دقیقه ابتدایی حرارت گاز میانه رو به بالا باشد تا قابلمه بخار کند. سپس حرارت را ملایم کنید و پلو بندری را دم بگذارید.
طرز تهیه پلو بندری خوش طعم با گوشت
درست کردن پلو بندری با گوشت وقت بیشتری می گیرد، زیرا باید برای پخت گوشت زمان کافی در نظر بگیرید. این غذا که به آن هواری گوشت هم می گویند، بسیار لذیذ و مقوی است و در جنوب ایران و شهرهای عربی، طرفداران زیادی دارد. در ادامه مواد لازم و مراحل طرز تهیه پلو بندری با گوشت را با هم مرور می کنیم:
مواد لازم برای تهیه پلو بندری با گوشت
مواد اولیه برای پخت این غذای جنوبی به صورت جدول زیر است. با این اندازه مواد اولیه می توانید برای 4 نفر پلو بندری با گوشت تهیه کنید:
مواد لازم | اندازه مورد نیاز |
برنج | 3 پیمانه |
گوشت گوسفندی استخوان دار | 400 گرم |
فلفل سبز تند | 2 عدد |
پیاز | 2 عدد |
سیر | 3 حبه |
نخود | 1 پیمانه |
سیب زمینی | 2 عدد |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
زعفران دم کرده غلیظ | 2 قاشق غذاخوری |
لیموعمانی | 2 عدد |
برگ بو | 2 عدد |
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، زیره و ادویه بندری | به اندازه لازم |
ادویه پلویی | به اندازه لازم |
روغن | به اندازه لازم |
مراحل دستور پخت پلو بندری با گوشت
نخود را از چند ساعت قبل از شروع کار و ترجیحا از شب قبل بخیسانید. برنج هم باید حداقل 2 ساعت در آب و نمک بماند. سپس مراحل کار را مطابق دستورالعمل زیر پیش ببرید:
- مرحله اول: پیازها را بشویید، پوست بگیرید و به صورت نگینی ریز کنید. بعد پیاز نگینی را داخل روغن تفت دهید و در ادامه زردچوبه و فلفل را هم به آن اضافه کنید.
- مرحله دوم: سیرها را هم بشویید، پوست بگیرید و به صورت رنده شده ریز داخل قابلمه حاوی پیاز بریزید.
- مرحله سوم: حالا تکه های گوشت را به مخلوط سیر و پیاز بیفزایید و ادویه ها را هم روی آن بریزید.
- مرحله چهارم: وقتی گوشت خوب تفت خورد و تغییر رنگ داد، فلفل سبز تند را هم بشویید و پس از خرد کردن، به گوشت اضافه کنید. سپس رب و کمی بعد زعفران را هم با بقیه مواد مخلوط کنید.
- مرحله پنجم: حالا برگ بوها را با چند لیوان آب جوش در قابلمه بریزید. وقتی آب به جوش آمد، حرارت زیر قابلمه را کم کنید تا گوشت به آرامی بپزد و کاملا مغزپخت شود.
- مرحله ششم: لیموعمانی ها را چند دقیقه با اندازهی آب ولرم بخیسانید تا تلخی پوست آن ها گرفته شود.
- مرحله هفتم: نخودهای خیس خورده را هم با اندازهی آب به صورت جداگانه بپزید و به گوشت پخته شده اضافه کنید.
- مرحله هشتم: سیب زمینی ها را بشویید، پوست بگیرید و به تکه های بزرگ برش بزنید. سپس آنها را همراه با لیموعمانی به مخلوط گوشت و نخود بیفزایید.
- مرحله نهم: حالا برنج خیس خورده را داخل مخلوط گوشت بریزید و کمی هم بزنید تا برنج با باقیمانده آب گوشت به حالت دمی بپزد. درنهایت ادویه پلویی را هم به برنج اضافه کنید و آن را دم بگذارید.
حدود 40 دقیقه طول می کشد تا پلو بندری با گوشت آماده شود. آن را در دیسی مناسب بکشید و همراه سالاد شیرازی یا مخلفات دلخواه سرو کنید.
نکات کلیدی و مهم در طرز تهیه پلو بندری
اگر به فکر تهیه پلو بندری حرفه ای مثل جنوبی ها هستید، موارد زیر را رعایت کنید:
- اگر نمی خواهید پلو بندری شما خیلی تند شود، یک عدد فلفل تند کافی است.
- از قلم نیاندازید که زیاده روی در مصرف تخم گشنیز، غذای شما را تلخ می کند.
- در طرز تهیه پلو بندری خوش طعم با گوشت، آب گوشت را به اندازه بریزید تا پلو بندری شفته و له نشود.
- بهتر است سیب زمینی را در مراحل پایانی پخت گوشت به آن اضافه کنید؛ چون سیب زمینی زود می پزد و بافتش نرم می شود.
اصول نگهداری از پلو بندری
بهتر است پلو بندری با تن ماهی را به اندازه درست کنید تا چیزی از غذا باقی نماند؛ زیرا معمولا توصیه می شود که تن ماهی را پس از باز کردن درب آن به طور کامل مصرف کنید. با این حال اگر اندازهی از غذا باقی ماند و چاره دیگری نبود، باقیمانده غذا را در ظروف درب دار و ترجیحا شیشه ای بریزید و داخل یخچال بگذارید. ضمناً در نظر داشته باشید که ماندگاری این غذا بسیار محدود است و نهایتا باید طی 2 روز بعد مجددا گرم و مصرف شود.
روش جلوگیری از خراب شدن پلو بندری
غذاهای حاوی گوشت مثل پلو بندری را در معرض هوای گرم یا رطوبت قرار ندهید. به خصوص دقت داشته باشید که تن ماهی بسیار حساس است و استعداد زیادی برای فاسد شدن در محیط بیرون از یخچال دارد.
بهترین جایگزین ها در طرز تهیه پلو بندری
شما می توانید در طرز تهیه پلو بندری به جای استفاده از تن ماهی از میگو استفاده کنید.
خواص تن ماهی
ماهی های تن چند نوع ماهی بزرگ اقیانوسی از خانواده تن ماهیان هستند. این ماهی ها منبعی خوبی از انواع ویتامین های گروه B و اسیدهای چرب امگا 3 محسوب می شوند و مقادیر فراوانی ویتامین A و مواد معدنی مفید مثل فسفر، پتاسیم و منیزیم را در خود جای داده اند. بنابراین برای تقویت سیستم ایمنی بدن، حفظ سلامت ماهیچه ها و افزایش تمرکز می توانید روی خواص تن ماهی حساب کنید. به علاوه مصرف تن ماهی در پیشگیری از فشار خون بالا و بهبود گردش خون نیز بسیار مؤثر است.
انواع پلوهای مخلوط و خوشمزه را از خبرنگاران سفارش دهید…
روش های تهیه پلو بندری را با هم دیدیم؛ اما اگر ترجیح شما این است که به جای طرز تهیه انواع پلو و چلو در منزل، آن ها را به صورت آماده سفارش دهید، می توانید از خبرنگاران فود کمک بگیرید. سفارش آنلاین غذا از این سایت، امکانی بی نظیر برای تمام بانوان پرمشغله و افرادی است که به هر دلیلی امکان طبخ غذا در منزل را ندارند. امیدواریم از خرید اینترنتی خود راضی باشید و به جمع مشتریان همیشگی خبرنگاران فود بپیوندید.
سوالات متداول
از چه ادویه هایی در طرز تهیه پلو بندری استفاده می شود؟
با توجه به اینکه در تهیه پلو بندری از گوشت قرمز یا تن ماهی استفاده شود، می توان از فلفل سیاه و قرمز، زردچوبه، تخم گشنیز، زیره، ادویه بندری، ادویه ماهی و ادویه پلویی استفاده کرد.
برای تهیه پلو بندری با تن ماهی از چه سبزیجاتی استفاده می شود؟
سبزی معطر این غذا، شوید تازه و خرد شده است.
منبع: اسنپ فود