خانه های آینده انسان ها مانند ژاپنی ها بسیار کوچک خواهد بود
به گزارش مجله عطر یاس، هرچند این کشور توانسته است با استفاده از هوش و ذکاوت معماران خود، نه تنها در فضاهای کوچکی مسکن سازی کند، بلکه به طراحی سنتی خود پایبند مانده است تا ساکنین این ساختمان های کوچک دچار افسردگی مربوط به زندگی در فضای کوچک نشوند. با این مقاله خبرنگاران همراه شوید تا بدانید معماران ژاپنی چطور برای جمعیت تقریبی 120 میلیون نفر و تنها با وجود 337 هزار کیلومتر مربع (به مقدار استان خراسان قدیم) مشکل مسکن خود را حل نموده اند.
خانه های کوچک برای بسیاری از ما عجیب وغریب محسوب می گردد اما باید گفت این نوع منازل تنها راهکار نتیجه بخش منطقه ها شلوغی مانند توکیو، مرکز کشور ژاپن است که به تراکم بالای جمعیت این کشور یاری شایانی می نماید.
راز نهفته در این منازل کوچک، فقط نوآوری و خلاقیت در طراحی آن ها نیست بلکه منازل مذکور گویای هویت و تاریخ چندهزارساله ژاپنی است و می توان تلفیق فرهنگ و سنن ژاپنی را در طراحی این منازل به خوبی مشاهده کرد. نکته مهم دیگر این منازل نحوه متصل شدن آن ها به معابر شهر و پیاده روها محسوب می گردد.
با توجه به احتیاج هر جامعه ای برای داشتن مکان های عمومی مانند رستوران، پارک، معابر عمومی، ایستگاه های حمل ونقل شهری و بعلاوه یادآوری این نکته که ژاپن با مشکل کمبود زمین روبه رو است، می توان به اهمیت این نوع منازل کوچک ولی کاربردی پی برد، زیرا این خانه ها احتیاج وجود مکان های خصوصی را که به شدت در ژاپن با محدودیت روبه رو است، رفع می نمایند.
از آنجایی که حریم خصوصی در ژاپن و تاریخ این کشور به دلیل کمبود زمین در اولویت اول قرار نداشته است در نتیجه مردم این کشور نیز چندان به آن توجهی ندارند و همین موضوع دست معماران ژاپنی را برای طراحی در فضاهای کوچک باز گذاشته است. از ویژگی های مهم این نوع طراحی ژاپنی می توان به طراحی سنتی داخل منزل، کارایی بالا و بزرگ تر جلوه دادن این منازل در فکر اشاره نمود.
آینده تمدن های دنیا در گروی طراحی و ساخت مناسب شهری است و به طور حتم با توجه به رشد جمعیت، طراحی خوب و کارآمد منازل مسکونی کوچک از مهم ترین اولویت های شهرسازی در آینده خواهد بود.
طراحی این منازل کوچک به این توضیح است که در فضایی به مساحت حدود 10 مترمربع و در چندطبقه ساخته می شوند، آجرها به قدری باریک هستند که تنها فضای بخش های مختلف منزل را از هم جدا می نمایند و جعبه های فلزی متعددی وجود دارند که به نحوی در هم ادغام شده اند تا با چیده شدن در فضایی کوچک و به شکلی پیچیده ولی در عین حال کم جا و کارآمد، فضای لازم برای قراردادن وسایل را مهیا نمایند.
ساخت مکانی برای نگهداشتن وسایل اضافی مانند کمددیواری یا انباری یکی از مسائل بزرگ طراحان بوده است البته وقتی که مجبور به کار در فضاهای کوچک باشند، اما در طراحی این منازل ژاپنی با ایجاد طبقات مختلف در کل ساختمان (چند طبقه ساختن آن) هم به معماری منزل یاری می گردد هم فضای اضافی برای نگهداری وسایل ایجاد می گردد.
متخصصین طراحی منزل در ژاپن روشنایی ساختمان را از روش هوشمندانه ای تامین می نمایند، با ورود و انعکاس نور از داخل روزنه هایی در سقف و دیوارهای بیرونی هر طبقه، کف زمین و حمام طبقه بالا روشن می گردد. بعلاوه برای صرفه جویی در مصرف فضا، پله ها به شکل دایره طراحی و برای عدم القای کوچک بودن منزل، کف پله ها شیشه ای طراحی شده است. کل زیربنای این نوع ساختمان ها 27 مترمربع بیشتر نیست ولی با این شکل طراحی هر ساختمانی که ایجادشده، اصلا کوچک به نظر نمی رسد.
نمای داخلی زیبا ولی محکم و به رنگ سفید است. دیوارها کاشی کاری شده اند و پنجره ها به شکل مشجر (کدر) هستند. وقتی شما وارد این منازل می¬شوید ،به هیچ وجه مقدار کوچک آن را باور نکنید. دسترسی این ساختمان ها به خیابان هم بسیار راحت است.
ساختمان هایی با این مساحت از حد و مقدار یک خانه معمولی که همه ما در فکر داریم، بسیار کوچک تر است، اما آن قدر هم کوچک نیست که نتوان آن را به عنوان مکانی برای زندگی محسوب کرد.
ساختار طراحی این خانه ها، معماری سنتی ژاپنی را در فکر تداعی می نماید. معماری که هر ژاپنی می توانست فضای زندگی خود را در طول یک روز از محلی برای خواب به محلی برای آشپزی و یا پذیرایی تغییر دهد. دستشویی و حمام در هم ادغام شده و تختخواب داخل دیوار یا کمد کار شده است. دستگاه سرمایش و گرمایش نیز یکی است (Air Conditioner) و سقف طبقه آخر ساختمان به صورت هیدرولیکی قابلیت بازشدن دارد.
استفاده از کاغذهای ساخته شده از برنج که با چسب روی سطوح چوب چسبانده می شوند در بیشتر نقاط دنیا مرسوم است. استفاده از این نوع کاغذها باعث تغییر در نور موجود در فضای ساختمان شده است و به اصطلاح عامیانه آن را نرم تر می نماید. نرم تر شدن نور باعث می گردد که چشمان ساکنین ساختمان در درازمدت دچار خستگی نگردد، بعلاوه بر روحیه آن ها اثر مثبت بگذارد. باید به این نکته هم اشاره نمود که نور نرم باعث بزرگتر به نظر رسیدن فضای ساختمان هم می گردد.
درست مانند طراحی داخلی در ژاپن قدیم تعدادی صفحه مزین به پارچه های داخل ریل هایی قرار دارند، که این ریل ها نیز به شکلی ثابتی به زمین پیچ شده اند. با استفاده از این صفحات ساکنین می توانند آن ها را به راحتی جابه جا و مقدار فضای منزل را کم و زیاد نمایند. به نوعی می توان از آنها به عنوان دیوارهای متحرک نام برد.
به طور کلی باید گفت این نوع معماری برای خانواده های جوان با بودجه کم مناسب است. از دیگر نکات مثبت این طراحی این است که زاغه نشینی و رشد نامطلوب حاشیه های شهر توکیو متوقف شده است. بعلاوه کوچک بودن این منازل باعث افزایش ارتفاع بنا نسبت به ساختمان های هم جوار می گردد که این موضوع باعث بهبود چشم انداز بیرونی ساختمان می گردد.
با توجه به وجود دیوارهای متحرک، می توان با تغییر فصل محل خواب را نیز در خانه تغییر داد و به قسمت خنک تر یا گرم تر نقل مکان کرد. می توان در فصول گرم به طبقات پایین تر و در فصول سرد به طبقات بالاتر رفت. (هوای سرد به دلیل سنگین تر بودن از هوای گرم در قسمت های پایین تر جریان خواهدداشت).
به فاصله نیم ساعته از جنوب یوکاهاما (شهری در ژاپن) و روبروی خلیج توکیو، می توان تعداد زیادی از این نوع منازل کوچک را مشاهده کرد. این منازل در کنار صخره هایی دریایی ساخته شده است تا با استفاده از زیبایی دریا و صخره ها منظره ها باورنکردنی را برای ساکنین خود ایجاد کند. بعلاوه از وجود صخره های دریایی می توان به عنوان یک سایبان طبیعی استفاده کرد.
اما معماران ژاپنی توانسته اند در این فضاهای کوچک 27 متر مربعی با استفاده از زیبایی طبیعت و جادوی منظره ها، ساختمان هایی باورنکردنی را برای سکونت ایجاد نمایند که ساکنین آن نه تنها از فضای کوچک گله مند نباشند بلکه از زندگی در آن لذت هم ببرند و شاهد اوج هنرنمایی علم معماری خواهند بود.
منبع: .Businessinsider
منبع: کجارو